Lär dig löda - grunder och principer
Lödning - vad är det och hur gör man?
Denna introduktion kommer att visa dig grunderna för hur man löder. I videon nedan kommer du att få se hur det går till att löda denna coola Whaddy-pryl som har två blinkande lysdioder!
Bra att veta: alla barn under 14 år behöver vägledas av en ansvarig vuxen! Lödning är roligt och lärorikt, men var försiktig när du håller i en lödkolv! Läs säkerhetsinstruktionerna nedan.
Alla våra elektronikbyggsatser inkluderar en illustrerad manual. Se till att läsa denna manual noggrant och följ den steg för steg!
Läs också igenom handledningen nedan, som kommer att gå igenom hur du går tillväga för att komma igång med lödning, hur du hanterar verktygen och hur en bra lödning skall se ut.
Tänk på att övning ger färdighet, ingen är expert på att löda efter första försöket. Ge inte upp, se till att börja med elektronikbyggsatser med en låg svårighetsgrad för att sedan efter hand ta dig an mer krävande byggsatser.
Vad är lödning?
Lödning är ett sätt att sammanfoga olika typer av metall som järn, silver och koppar. Vi kan göra detta genom att smälta det som kallas "lod". Lödtenn är den form av lod som vi ska använda. Vi smälter lödtennet genom att använda en varm lödkolv. Genom att göra det kan vi koppla olika elektroniska komponenter till varandra och till en elektronisk krets för en liten enhet, eller maskin.
Rätt verktyg
Du behöver en lödkolv med en effekt på 25 – 30 Watt och hållare, eller en lödstation som är att föredra. Du behöver också lödtenn, en avbitartång och en svamp för att rengöra spetsen på din lödkolv. Om rengöringssvampen inte ingår i setet du köpt, kan du använda en vanlig köks-, bad- eller bilsvamp. Se bara till att hålla den blöt. Om du vill skydda ditt bord kan du också använda en antistatisk arbetsmatta avsedd för lödningsarbeten.
Placera lödkolven på höger sida om du är högerhänt och vänster om du är vänster.
Om du letar efter ett startset är våra lödkolvsset ett praktisk och enkelt sätt att skaffa lödkolv, hållare, rengöringssvamp, lödtenn och en tennsug.. Vi har också startset som innehåller lödverktygen du behöver plus ett par elektronikbyggsatser för att du snabbt skall kunna komma igång.
Säkerheten först!
Innan vi börjar skall vi gå igenom några viktiga säkerhetsregler!
För att värma upp lödstället och smälta lödtennet kommer din lödkolv att värmas upp till ca 300°C! Därför är det mycket viktigt att du håller lödkolven rätt och alltid sätter tillbaka den i hållaren. Håll lödkolven som en penna, men rör bara vid plastdelen. Rör aldrig vid lödkolvens metalldelar!
OK, då börjar vi!
Steg 1:
Börja med att koppla in din lödkolv eller lödstation så att den värms upp.
Steg 2:
Rengör spetsen på din lödkolv med en lämplig svamp. Se till att svampen är lite blöt.
Steg 3:
Sätt in rätt komponent vid beteckningen på kretskortet. Böj till komponentbenen så att dom passar till avståndet mellan hålen.
Steg 4:
Vänd på kretskortet och böj komponentbenen lite lätt.
.
Steg 5:
Börja med att smälta lite lödtenn på spetsen på lödkolven, värm sedan upp kopparbanan och komponentbenet genom att använda spetsen på din lödkolv.
Applicera sedan lödtenn tills du ser att det ”flyter ut” på lödstället och du får en konform, som visas på bilden.
Steg 6:
Ta bort lödtennet och lödkolven från lödstället och låt det svalna.
Så här ser en perfekt lödning ut.
För mycket lödtenn på lödstället.
Den vänstra anslutningen har misslyckats eftersom kopparbanan på kretskortet inte värmts upp. Den högra anslutningen har fått för mycket lödtenn.
Den övre vänstra lödningen har tillförts för mycket värme för länge vilket skadat kopparbanan. Den vänstra anslutningen närmast det större hålet har inte fått tillräckligt med varken värme eller lödtenn.
Steg 7:
Rengör spetsen på din lödkolv med en lämplig svamp. Se till att svampen är lite blöt.
Steg 8:
Inspektera din lödanslutning. En bra lödning skall ha en silverglänsande yta, lödtenn som täcker både komponentben och kopparbana och inget tenn utanför kopparbanan.
Löd nu resten av komponenterna i den ordning som framgår av manualen!
Lycka till med dina lödningar och kom ihåg - ingen är expert från början, med träning blir man bättre och bättre!